מבין כל דיני הכשרות בעולם המודרני, נראה שחלב נוכרי הוא זה שזוכה לתשומת הלב הרבה מכולן. את הסיבות לכך מיד נפרט, אולם מה שמבדיל את האיסור על חלב נוכרי משאר איסורי מאכלות אחרים זו המחלוקת המהותית שיש בנוגע לחלב נוכרי.
על לא מעט מוצרים כשרים ניתן לראות את הכיתוב 'כשר לאוכלי אבקת חלב נוכרי', מה שמצביע על כך שיש מי שנוהגים איסור בחלב נוכרי אל מול מי שמתירים את השימוש בו. כאן נעזור לכם להבין למה אם אתם מחמירים באיסור חלב נוכרי יש להקפיד על ההחמרה הזו.
חלב נוכרי
לפני שנדבר על המחמירים והמקלים באיסור חלב נוכרי, חשוב להבין מה בדיוק הגדר של איסור חלב נוכרי. בימי קדם, חלב של פרות או בהמות טהורות אחרות היה יקר יותר מאשר חלב של בהמות וחיות טמאות. בשנות הגלות יהודים לא חיו בנפרד אלא היו בתוך ערים ומקומות יישוב של גויים.
החשש הגדול היה שהגויים ירמו את היהודים וימכרו להם חלב של בהמה תחת ההגדרה של חלב כשר. חלב של בהמה טמאה אסור בשתייה בדיוק כמו האיסור על הבהמה עצמה, שכן הכלל ההלכתי הידוע קובע כי "היוצא מן הטהור – טהור, והיוצא מן הטמא – טמא.
החמרה בחלב נוכרי
בעשרות השנים האחרונות תעשיית המזון עברה שינויים מרחיקי לכת. בעוד שבעבר כל אחד היה מייצר לעצמו את רוב האוכל, והמרחק בין חומר הגלם לבין המזון עצמו לא היה גבוה, כיום כמעט כל האוכל שלנו מיוצר במקום רחוק, וחומרי גלם הם דבר שאנחנו לא באמת רואים.
כולנו צורכים חלב בלי שאנחנו יודעים מה בדיוק המקור שלו על סמך זה שיש הכשר על החלב. המציאות הזו והרגולציה הרבה שמוטלת על שוק המזון הובילה להיתרים שונים בנוגע לחלב נוכרי, במיוחד כאשר מדובר על אבקת חלב, ועדיין, יש סיבות טובות למה כדאי להחמיר בחלב.
למה חשוב להקפיד?
אחד הטעמים שבהם נוקטים מי שמקלים באיסור הוא שכיום מדובר על אבקת חלב נוכרי ולא על החלב עצמו, ועל האבקה הגזרה לא נאמרה. עם זאת, טיעון נגדי יכול להיות שכיון שהשימוש הרגיל של חלב הוא בכך שמפיקים ממנו אבקה, אי אפשר לומר שאין קשר הדוק בין האבקה לחלב.
טעם נוסף להיתר הוא הפיקוח ההדוק על תעשיית המזון, אך גם כאן ניתן לטעון שהפיקוח הזה לא תקף מבחינה הלכתית כיון שגם גויים מבצעים אותו.
להקל רק אם יש סיבה
הסיבות שנתנו למי שמחמיר אכן מצדיקות את הגישה הזו, אולם תמיד חשוב לזכור שיש מי שמתיר. במקרה הצורך ואם אתם נמצאים במצב מסובך מכל סיבה שהיא, זכרו שיש על מי לסמוך אם אתם צריכים לאכול חלב נוכרי.